Bookmark and Share

הנכם נמצאים בראש האתר.
▲ לפילוח מאגר המידע, פרקים וביבליוגרפיה - הקליקו על אחד המדורים בסרגל העליון.
► הקלקה על הסיווגים מימין תפנה למידע מפולח לפי מדור


 כאן על פני אדמה
'כאן על פני אדמה' רוח התקופה

 

ביבליוגרפיה למדור זה:

ראש האתר אישים

קפלן שלמה

מנצח מקהלות, ממניחי היסוד למוזיקה המקהלתית בארץ ישראל. ראש המדור למוזיקה במרכז לתרבות של ההסתדרות.
תאריך לידה:   16-03-1909
מקום לידה:      ביאליסטוק, פולין



קישורים לאתרים:

שלמה קפלן נולד ב-16 במרס 1909 בביאליסטוק שבאימפריה הרוסית (כיום בפולין). אביו היה חזן ומנצח מקהלה. למד בחדר, בבית ספר עממי ותיכוני, וכן התחיל ללמוד מוזיקה אצל המנצח ברמן. הצטרף לתנועת 'החלוץ הצעיר', ארגן והדריך מקהלה במסגרת התנועה.

בשנת 1927 עלה לארץ ישראל והצטרף לקבוצת פועלים חקלאיים בנס ציונה, אשר הקימה מאוחר יותר את המושב בית עובד. בערבים עסק בארגון מקהלה ובהדרכתה. בהמלצתו של המלחין יואל אנגל, אשר ראה אותו בעבודתו, התקבל ללימודים בבית הספר למוזיקה של פרופסור דוד שור, בין השאר למד אצל מנשה רבינא. באותה תקופה שר במקהלת האופרה בהנהלתו של מרדכי גולינקין.

לאחר סיום לימודיו, בשנת 1929 עבר לפתח תקווה, שם ניצח על מקהלת בית-הכנסת הגדול 'בית יעקב'. במקביל הקים את מקהלת פועלי פתח תקווה, מקהלת מכבי אבשלום, מקהלות השרון, הרצליה, כפר סבא, רעננה, מגדיאל, כפר מל"ל וקיבוצי הסביבה. מאוחר יותר התאחדו מקהלות אלה בניצוחו למקהלת השרון, שמנתה יותר מ-300 זמרים. בהדרכתו ובניצוחו של שלמה קפלן היתה מקהלת השרון לאחת המקהלות הטובות בארץ. הלהקה ביצעה משירי הגולה והארץ, שירים אמנותיים ואורטוריות בפני קהל, בתקליטים ובשידורי רדיו. 

את דרכו כמורה וכמחנך דורות של ילדים לאהבת המוזיקה והשירה החל כמורה בבית הספר לילדי העובדים בכפר מל"ל. עד מהרה לימד גם בבית הספר פיק"א בפתח תקווה, בגימנסיה "שלווה" ובבתי החינוך גורדון וטשרניחובסקי בתל אביב.

בשנת 1942 החל לנצח על מקהלות בתל אביב. בשנת 1945 עבר להתגורר בתל-אביב, שבה חי עד יומו האחרון. בתל אביב ניצח על מקהלת בית הכנסת הגדול ברחוב אלנבי, הקים את מקהלת פועלי תל אביב, והיה מנצחה הקבוע של מקהלת האופרה בהנהלתה של אדיס דה-פיליפ. לאורך השנים ניצח גם על מקהלות מגן דוד וקול ציון לגולה, והיה שותף לחידוש מקהלת צדיקוב יחד עם יצחק גרציאני. וכן השתתף וניצח באירועים שונים.

בתחילת שנות החמישים מונה למנהל המדור למוזיקה בוועד הפועל של ההסתדרות. במסגרת תפקידו פעל ללא לאות לפיתוח המוזיקה הישראלית, ריכז את הפעילות המקהלתית בארץ וקידם את שירת המקהלה. הוא  טיפח את תחום ניצוח המקהלות  והעמיד דורות של מנצחי מקהלות ואוהבי מוזיקה.  בשנת 1952 ייסד יחד עם אהרון צבי פרופס את 'הזמריה', כנס מקהלות בינלאומי הנערך בישראל, ושימש כמנהל המוזיקלי של האירוע.  הפעילות כללה כנסי מקהלות, קורסים למנצחי מקהלות, ארגון משלחות לחו"ל לכנסים ותחרויות.

נפטר בשנת 1974

ארגן להקת זמרים בשם "הניגון" לביצוע תכניות במוסיקה קלאסית וליטורגית בשיתרי ישראל. משמש מפקח ומדריך למקהלות מטעם המרכז לתרבות של הסתדרות העובדים הכללית ויועץ מוסיקאלי לחברת ההקלטה "מזמרת הארץ". היה מנצח ראשי של "מקהלת האלף" (הכינוס הגדול של המקהלות בעין חרוד).

 

שלמה קפלן היה ממניחי היסוד למוזיקה המקהלתית בארץ ישראל. החל מסוף שנות העשרים הוא הקים מקהלות וגם ניצח עליהן. בשנות החמישים הוא ריכז את נושא המקהלות בארץ ופעל לקידום המוזיקה הישראלית.

שלמה קפלן היה ממניחי היסוד למוזיקה המקהלתית בארץ ישראל. החל מסוף שנות העשרים הוא הקים מקהלות וגם ניצח עליהן. בשנות החמישים הוא ריכז את נושא המקהלות בארץ ופעל לקידום המוזיקה הישראלית. כתבה שלישית ואחרונה