![]() מניה בצעירותה, צילום באדיבות מכון לבון |
בגיל צעיר עזבה את משפחתה האמידה והצטרפה למפעל התעשייתי של אחיה במינסק כדי להכיר את תנאי העבודה של הפועלים. הצטרפה למפלגה הסוציאל-רבולוציונרית הרוסית והקדישה עצמה לפעילות מהפכנית. פעלה גם במסגרת האיגוד המקצועי של 'הבונד'. בשנת 1899 נאסרה בשל פעילותה. בשנת 1901 בהשפעתו של זובטוב, מפקד המשטרה החשאית הצארית (ה'אוכרנה'), הקימה את 'מפלגת העבודה היהודית העצמאית', אירגון שהתרכז בפעילות לשיפור תנאי העבודה של הפועלים, נמנע מפעילות פוליטית ונהנה מתמיכה ממשלתית. בשנת 1903 בעקבות התחזקות האנטישמיות ברוסיה, שהגיעה לשיאה בפרעות קישינב, נפסקה התמיכה הממשלתית והמפלגה התפרקה. אחרי כן עסקה בפעילות מחתרתית, ובשל פעילותה נאלצה לעזוב את רוסיה.
בשנת 1904 הגיעה לביקור בארץ ישראל בהזמנת אחיה ששהה בארץ. בעקבות סיוריה במושבות הגיעה למסקנה שהפתרון לקשיי מפעל ההתישבות בארץ ישראל הוא הקמת ישובים חקלאיים שיתופיים על אדמות הלאום. בנוסף לכך רקמה תוכנית להתיישבות יהודית בחורן. בשנת 1907 יצאה לאירופה ולארצות הברית במטרה ללמוד על הקומונות החקלאיות שם ולגייס תמיכה וכספים להגשמת רעיונותיה.
בשובה לארץ יזמה את הקמתו של קולקטיב הפועלים הראשון בחוות סג'רה. בתמיכתו של יהושע חנקין הצליחה לשכנע את אליהו קראוזה, מנהל החווה, להחכיר אדמות וציוד לקבוצת פועלים למשך שנה. חברי הקבוצה, רובם אנשי ארגון 'בר גיורא', עיבדו את האדמות במשך שנה באופן עצמאי מתוך אחריות משותפת וסיימו את פעילותם ברווח. מניה שוחט הפכה מעורבת בארגון 'בר-גיורא' ובשנת 1908 נישאה לישראל שוחט, מנהיג הארגון. בשנת 1909 יחד עם ישראל שוחט השתתפה בהקמת ארגון 'השומר' והיתה פעילה בו.
במלחמת העולם הראשונה הוגלו מניה וישראל שוחט לתורכיה. בשנת 1919 לאחר שהשתתפו בוועידת 'פועלי ציון' בשטוקהולם, שבדיה, חזרו לארץ והצטרפו למפלגת 'אחדות העבודה'. מניה שוחט הצטרפה בתחילה לתל עדשים ואחרי תקופה קצרה עברה לכפר גלעדי . נמנתה עם מייסדי ההסתדרות הכללית והיתה פעילה בארגון ה'הגנה'. במאורעות 1921 מילאה תפקיד חשוב בהתארגנות ה'הגנה' בתל-אביב. אחרי כן הצטרפה ל'גדוד העבודה'
והיתה פעילה בו. בשלהי שנות ה-20, כחברי 'השומר' האחרים, נדחקה לשולי הזירה הפוליטית. בשנות ה-30 היתה פעילה במרכז 'הפועל' וב'ליגה לאחווה
יהודית-ערבית'. במלחמת העולם השניה היתה חברה באגודה שפעלה להידוק הקשרים עם ברית המועצות. בשנת 1948 הצטרפה למפ"ם. אחרי הקמת המדינה התנדבה לעבוד עם עולים חדשים במעברות. נפטרה בשנת 1961 ונקברה בחלקת השומרים בבית הקברות בכפר גלעדי.
להרחבה נוספת:
מוקי צור: מניה שוחט, העליה השניה: אישים, יד יצחק בן צבי, תשנ"ח
![]() מניה וישראל שוחט, צילום באדיבות ארכיון לבון |