Bookmark and Share

הנכם נמצאים בראש האתר.
▲ לפילוח מאגר המידע, פרקים וביבליוגרפיה - הקליקו על אחד המדורים בסרגל העליון.
► הקלקה על הסיווגים מימין תפנה למידע מפולח לפי מדור


 כאן על פני אדמה
'כאן על פני אדמה' רוח התקופה

 

ביבליוגרפיה למדור זה:

ראש האתר אישים

בן-צבי יצחק (שימשלביץ)

ממנהיגי תנועת העבודה בארץ ישראל, מראשי הישוב בתקופת המנדט ונשיאה השני של מדינת ישראל. מראשי 'פועלי ציון', 'אחדות העבודה' ומפא"י. ממייסדי 'בר-גיורא', 'השומר', ההסתדרות הכללית', אסיפת הנבחרים. נשיא ה'וועד הלאומי', חבר כנסת, חוקר תולדות ארץ ישראל ועדות ישראל.
תאריך לידה:   24-11-1884
תאריך פטירה:   23-04-1963

מקום לידה:      פולטבה, אוקראינה
תאריך עליה:   1907




קישורים לאתרים:

קיבל חינוך מסורתי-עברי וציוני. בשנת 1905, בתקופת הפרעות ברוסיה, היה ממארגני ההגנה העצמית בפולטבה. באותה שנה הקים יחד עם ידידו דב בר ברוכוב את מפלגת 'פועלי ציון'. בעקבות גילוי מחסן נשק בבית משפחתו נמלט לווילנה, והמשיך לפעול שם במסגרת המפלגה.

בשנת 1907 עלה ארצה, התיישב בירושלים והשתלב בהנהגת 'פועלי ציון' בארץ. השתתף באותה שנה בקונגרס הציוני בהאג ובוועידת היסוד של הברית העולמית של פועלי ציון. בשנת 1910 היה ממייסדיו של בטאון המפלגה, 'האחדות', והשתתף בעריכתו. בשנת 1907 נמנה עם עשרת המייסדים של אגודת השמירה 'בר גיורא'. בשנת 1909 היה ממייסדי ארגון 'השומר'. בשנת 1909 הקים יחד עם רחל ינאית את הגימנסיה העברית בירושלים ונמנה עם המורים הראשונים במוסד. בשנת 1912 יצא עם חבריו להנהגת המפלגה, דוד בן-גוריון וישראל שוחט, ללמוד משפטים בקושטא, כדי להכשיר עצמו לפעילות פוליטית באימפריה העות'מאנית.

עם פרוץ מלחמת העולם הראשונה בשנת 1914 חזרו בן-צבי ובן-גוריון לארץ. הם הטיפו להתעת'מנות של התושבים היהודים, כדי למנוע את גירושם, ואף ניסו להקים מיליציה יהודית שתסייע לתורכים. למרות פעילות זאת הוגלו מהארץ בשנת 1915, נסעו לארצות הברית ובשנות שהותם שם עסקו בפעילות ציונית: ייסדו את תנועת 'החלוץ' המקומית וחיברו ספר ביידיש, 'ארץ ישראל בעבר ובהווה'. הם פעלו להקמת הגדודים העבריים, ועם הקמתו של הגדוד האמריקאי, התגייסו אליו ושבו עמו לארץ בשנת 1918. באותה שנה נישא בן-צבי לרחל ינאית בן-צבי.

פעל לאיחוד ציבור הפועלים בארץ. בשנת 1919 השתתף בהקמת 'אחדות העבודה' ונבחר למרכז המפלגה. בשנת 1920 השתתף בהקמת אסיפת הנבחרים וההסתדרות הכללית ונבחר למזכירות הוועד הפועל של ההסתדרות. שימש כנציג הוועד הפועל בירושלים. השתתף בקונגרסים הציוניים, בכנסים בין-לאומיים של מפלגות פועלים ובוועידות בעניני ארץ-ישראל. ממארגני הוועד הלאומי בשנת 1920 ומחברי הנהלתו. היה חבר במועצת עיריית ירושלים משנת 1927 ואילך. בשנות ה-20 היה מראשי ה'הגנה'. בשנת 1930 השתתף באיחוד 'הפועל הצעיר' ו'אחדות העבודה' במסגרת מפא"י.

בשנת 1931 נבחר לתפקיד יושב ראש 'הוועד הלאומי'. בשנים 1948-1944 כיהן כנשיא הוועד הלאומי והיה מראשי הדוברים של הישוב היהודי. בשנת 1948 היה חבר מועצת העם ומועצת המדינה הזמנית ונמנה עם החותמים על מגילת העצמאות. לאחר הקמת המדינה כיהן כחבר כנסת מטעם מפא"י בכנסות הראשונה והשנייה בשנים 1952-1949. בכנסת הראשונה היה חבר בוועדת הפנים. בכנסת השנייה היה חבר בוועדת הכנסת ובוועדת הפנים.

לאחר פטירתו של חיים ויצמן בשנת 1952, נבחר לנשיאה השני של מדינת ישראל. העביר את בית הנשיא לירושלים, ובימי כהונתו היה ביתו פתוח לכל הציבור. בזכות עממיותו, פשטות הליכותיו וצניעותו היה אהוב על העם. נפטר ב-23 באפריל 1963, בתחילת הקדנציה השלישית שלו בתפקיד.

במקביל לפעילותו הציבורית עסק במהלך השנים בחקר תולדות הישוב היהודי בארץ ישראל ובחקר קהילות ישראל במזרח. פרסם ספרים, מחקרים ומאמרים רבים בנושא. על שמו 'יד יצחק בן-צבי' בירושלים, מוסד חינוכי ומחקרי העוסק בחקר תולדות ארץ ישראל, חקר ירושלים וחקר קהילות ישראל במזרח.



ספרים שכתב:

- 'ארץ ישראל בעבר ובהווה'/יצחק בן-צבי ודוד בן-גוריון,‫ ירושלים : יד יצחק בן-צבי, תש"ם
- 'ארץ ישראל ויישובה בימי השלטון העותומני', ירושלים: מוסד ביאליק, תשט"ו
- 'הגדודים העיבריים: אגרות', ירושלים: יד יצחק בן צבי, 1968
- 'זכרונות ורשומות מהנעורים עד 1920',ירושלים: יד יצחק בן צבי, תשכ"ו
- 'החזון והגשמתו: פרקי זיכרונות ורשימות על בעיות ההסתדרות', תל אביב: תרבות וחנוך, 1968
- 'היישוב היהודי בכפר פקיעין', תל אביב: אחדות העבודה, תרפ"ב
- 'כתבי יצחק בן-צבי'/ כר’ א. זכרונות ורשומות -- כר’ ב. שאר ישוב, חל’ א -- כר’ ג. שאר ישוב, חל’ ב -- כר’ ד. בעיות הישוב -- כר’ ה. אוכלוסי ארץ ישראל,‫ תל-אביב : מצפה, תרצ"ו 1936-תרצ"ז 1936
- 'מחקרים בכתר ארם צובה'/ מאת: י. בן צבי, מ. גושן-גוטשטיין, ד.ש. לוינגר, ירושלים: מאגנס, תש"ך
- 'מחקרים ומקורות', ירושלים : יד יצחק בן צבי, תשכ"ו
- 'מסעות בשבילי הארץ ושכנותיה: מתוך רשימות-דרך ויומנים', ירושלים, המכון להוצאה לאור בישראל, תש"ך 1960
- 'נדחי ישראל', ‫ תל אביב : נ. טברסקי, תשי"ג
- 'ספר השומרונים: תולדותיהם, מושובתיהם, דתם וספרותם', תל אביב: א.י. שטיבל, תרצ"ה
- העולם המוסלמי והעולם הערבי, ירושלים : הקרן הקימת לישראל, תרצ"ז 1936
- 'פועלי ציון: בעליה השניה', תל אביב: מפלגת פועלי ארץ ישראל ואיחוד עולמי פועלי ציון (צ.ס.) התאחדות, תשי"א 1950
- 'רשמי דרך/ליקטה וערכה רחל ינאית בן צבי, ירושלים: יד יצחק בן צבי, המחלקה לפעולות חינוך והדרכה, תשל"ב‬
- שאר ישוב : מאמרים ופרקים בדברי ימי הישוב העברי בארץ-ישראל ובחקר המולדת',‫ תל אביב : דבר, תרפ"ז
- שבטי ישראל בירושלים,‫ תל אביב : אמנות, תרצ"ו

ספרים אודותיו:

- צורף חגי, 'יצחק בן צבי: הנשיא השני: מבחר תעודות מפרקי חייו 1963-1884', ירושלים: ארכיון המדינה, תשנ"ח
- כרמל יוסף, 'יצחק בן צבי- מתוך יומן בבית הנשיא', רמת גן: מסדה, 1967
- גדון שמואל, 'יצחק בן צבי: מתולדות חייו, מדבריו, ביבליוגרפיה', ירושלים: יד יצחק בן צבי, תשל"ה